Prosumententarieven (niet in NL)
Fluvius Antwerpen (ex Imea)
Fluvius Antwerpen (ex Iveg
Fluvius Antwerpen (ex Iveka)
*Deze tarieven zijn van toepassing voor prosumenten met terugdraaiende teller aangesloten op laagspanning zonder piekmeting.
Wat is het verschil tussen een zonnepaneel en een zonnecollector?
In een zonnecollector wordt water door middel van zonlicht verwarmd. In een zonnepaneel (PV-module) wordt het zonlicht rechtstreeks in elektrische stroom omgezet.
Watt piek (Wp) geeft het vermogen van een zonnepaneel aan onder standaard testomstandigheden, de zogeheten STC (1.000 W/m2 instraling, 25 °C paneeltemperatuur, lichtspectrum "AM1,5").
Levert mijn installatie ook stroom als de zon niet schijnt?
Ook als het bewolkt is, werkt een zonnecel. Wolken houden slechts een deel van het zonlicht tegen, de rest van de stralen verspreiden zich als diffuus licht. Het kan gebeuren dat op een licht bewolkte dag in mei een hogere opbrengst gemeten wordt dan op een stralend warme augustusdag. Schaduw op zonnepanelen verminderen de opbrengst aanzienlijk, dit moet dus worden voorkomen.
Moeten de modules altijd op het zuiden gericht zijn?
De modules halen maximaal rendement als ze naar het zuiden gericht zijn. Een kleine afwijking hiervan is geen probleem en geeft slechts een kleine vermogensafname.
Welke soorten zonnecellen bestaan er?
Het overgrote deel van de zonnecellen die momenteel worden gebruikt bestaat uit kristallijn silicium. Monokristallijn silicium wordt als staaf uit een siliciumsmelt getrokken en in dunne schijven gezaagd. De zonnecel bestaat dan uit één mooi kristal. Bij polykristallijn silicium wordt silicium vloeibaar in blokken gegoten, die daarna in schijven gezaagd worden. De zonnecel bestaat dan uit vele verschillende kristalletjes. Polykristallijne silicium cellen zijn iets goedkoper maar hebben wel een lager rendement.
Wat is een net gekoppelde zonne-installatie?
Een net gekoppelde zonne-installatie is op het openbare elektriciteitsnet aangesloten. Opgewekt vermogen wordt hierbij aan het net terug geleverd. Afhankelijk van de netaansluiting moet een apart contract voor terug leveren worden afgesloten.
Wat is een autonome of netonafhankelijke zonne-installatie?
Autonome systemen vindt men op plaatsen waar geen netaansluiting voorhanden is of waar zo'n aansluiting te duur zou zijn gezien de geringe elektriciteitsbehoefte. Enkele voorbeelden zijn lichtboeien op zee, straatlantarens en verlichting van borden.
Wat is de levensduur van een zonnepaneel?
Van een zonnepanelenleverancier mag tenminste een garantie van minstens 20 jaar op de zonnepanelen zelf (niet op de complete zonnepaneelinstallatie) verwacht worden. Sommige leveranciers bieden zelfs een garantie van 25 jaar. Het rendement neemt tijdens de jaren af, maar elke leverancier zal een minimaal rendement garanderen. Zo zijn er leveranciers die garanderen dat de zonnecellen 10 jaar lang 95% procent van het vermogen opleveren en 25 jaar lang 80% van het vermogen opleveren. Men kan dus stellen dat zonnepanelen minstens 25 tot 30 jaar meegaan.
Welk onderhoud is er nodig voor een zonnepaneel?
In principe is het PV-systeem onderhoudsarm. De panelen spoelen zichzelf schoon door de regen (mits geplaatst onder een hoek van minimaal 10 à 15 graden). Eventueel kan men eens per jaar de panelen schoonmaken.
Welke diameter dien ik te voorzien voor de doorvoer van de kabels? (zonnepanelen naar omvormer)
Indien u een gat van 30 mm (3 cm) voorziet, is dit voldoende voor de solarkabels en aardingskabel.
Wat is eigenlijk de energetische terugverdientijd?
Onder energetische terugverdientijd verstaat men de tijd die een zonne-installatie nodig heeft om dezelfde hoeveelheid energie op te wekken als bij de fabricage verbruikt is. Een gemiddelde zonne-installatie heeft een energieterugverdientijd van zo'n 1 tot 4 jaar (afhankelijk van het type zonnecel). Dit is snel als je weet dat de levensduur van een gemiddeld zonnepaneel 30 jaar is.
Mijn groene stroomteller geeft telkens een rood lampje, is deze dan stuk?
Als de groene stroomteller een rood lampje geeft, dan is deze in werking.
Indien het rood lampje aanhoudend brand, dan is er een onderbreking of geen opbrengst. 'S Nachts is het dus normaal dat het lampje aanhoudend brandt, gezien er dan uiteraard geen opbrengst is.
De opbrengsten in mijn Shinephone app staan in Yen staan en niet in euro.
U kan dit aanpassen via de website van growatt bij instellingen (server.growatt.com).
Wat kan ik zoal doen met de energie van een 5kW batterij?
Je kan onder andere volgende (energiezuinige) toestellen gebruiken met 5kW:
- 110 uur TV kijken
- 5 uur strijken
- 80 uur de frigo laten werken
- 70 uur het licht laten branden (10LED)
- 3 uur stofzuigen
- ...
kWh is de afkorting voor kilowattuur (Engels: kilowatt per hour). Het is een eenheid van energie. 1 kWh komt overeen met een gedurende één uur geleverd vermogen van 1000 W.
Hoeveel elektriciteit produceert een paneel?
Dit hangt onder andere af van het type installatie, een vaste opstelling op een dak of een tracker-systeem dat de zon volgt, het type zonnecel en de hoeveelheid zonnestraling. Gemiddeld levert 1 kWpiek zonnepanelen die vast zijn opgesteld in Nederland of België jaarlijks minimum 850 kilowattuur (kWh) elektriciteit. Een beweegbare, met de zon meebewegende installatie levert aanzienlijk meer. In Nederland is dat circa 25% en in Spanje zelfs 40% meer.
Hoeveel elektriciteit verbruikt een gemiddeld gezin?
Een gemiddeld gezin verbruikt jaarlijks ongeveer 3500 kWh. Voor een vaste installatie zijn dan circa 32m2 aan zonnepanelen nodig. Voor een beweegbare, met de zon meedraaiende installatie, circa 27m2 tot 23m2 zonnepanelen, aanzienlijk minder dus.
Hoe vaak moet ik mijn panelen schoonmaken?
Over het algemeen zijn zonnepanelen zelfreinigend en spoelen ze vanzelf schoon door een fikse regenbui. Echter, het is wel verstandig om uw zonnepanelen ca. 2 tot 3 keer per jaar te inspecteren op vervuiling. Let hierbij vooral op vogelpoep.
Het aansluiten van zonnepanelen?
Het werken met gelijkstroom kan erg gevaarlijk zijn. Bij weinig of zelfs geen ervaring met het werken met gelijkstroombekabeling of in de zekeringkast raden wij u ten zeerste aan om de installatie te laten uitvoeren door een gekwalificeerd installateur.
Waarom heeft mijn installatie een hoger vermogen (wp), dan mijn omvormer?
Bij een overdimensionering van de zonnepanelen (vb. omvormer 2 kW en zonnepaneleninstallatie 2,5 kWp) maakt men efficiënter gebruik van de omvormer en zijn capaciteit. Deze 2kW omvormer zal dus meer zijn max efficiëntie behalen dan bv een 2,5kW omvormer. Het rendement zal dus beter zijn bij deze 2kW.
Ik krijg een melding op mijn app, hierna blijven de badges staan (IOS).
U kan via de instellingen van uw iPhone en/of iPad, naar berichtgeving gaan. Dan drukt u op de app van Shinephone en krijgt u de mogelijkheid om de badges uit te zetten.
Wat doet een groene stroomteller? Deze is samen geplaatst met mijn zonnepanelen (niet in NL)
Een groene stroomteller is een geijkt toestel waarmee u de opbrengst kan nakijken. Vroeger was dit verplicht vanwege de groenestroomcertificaten. Momenteel is de groenestroomteller niet meer verplicht maar wordt dit wel nog geplaatst omdat wij een opbrengstgarantie in het eerste jaar geven. Zonder de groenestroomteller kunnen wij deze garantie niet geven.
Mijn monitoring ligt uit en ik zie geen opbrengst op mijn app verschijnen. Wilt dit dan zeggen dat de omvormer niet meer produceert?
Enkel uw monitoring ligt uit dus de productie wordt niet geregistreerd in de app. De omvormer blijft echter wel produceren.
Ik ben mijn paswoord kwijt van mijn Shinephone app. Waar kan ik deze terug vinden?
Normaal is het paswoord uw klantnummer, maar u kan via de Shinephone app alsook op de website van growatt (paswoord vergeten aanklikken) een nieuw paswoord aanvragen.
Hoeveel garantie heb ik op mijn zonnepanelen en omvormer?
Op de zonnepanelen en de omvormer heeft u 10 jaar productgarantie (SE omvormer is 12 jaar + 25 jaar op de optimizers).
Voor de zonnepanelen geldt ook een garantie van de fabrikant op het rendement, de panelen moeten na 10 jaar nog 90% opbrengen en na 25 jaar nog 80%.
Op het scherm van mijn Growatt omvormer staat Etoday en Eall. Wat wilt dit zeggen?
EALL: is uw totale opbrengst sinds de installatie
Etoday is uw opbrengst van vandaag
Moet ik mijn zonnepanelen aanmelden?
Voor België: Ja, u bent verplicht om uw installatie aan te melden bij Fluvius (https://www.fluvius.be/nl). Na de goedkeuring van uw installatie heeft u hiervoor 30 dagen de tijd.
Hoe doe ik dat? Onder DOWNLOADS van uw project vindt u de handleiding "Aanmelden Zonnepanelen Fluvius" terug.
Voor Nederland: Ja, u bent verplicht om uw installatie aan te melden bij Energieleveren.nl (https://www.energieleveren.nl/). Vanaf het moment dat u van ons een installatiedatum heeft bekomen kan u zich aanmelden. U weet dan onmiddelijk of uw elektrische teller geschikt is voor zonnepanelen.
Hoe doe ik dat? Onder DOWNLOADS van uw project vindt u de handleiding "Aanmelding Energieleveren.nl" terug
Mijn monitoring werkt niet meer
Indien u een nieuwe modem heeft of van provider veranderd bent, kan u de handleiding op onze site raadplegen bij downloads. Met deze handleiding kan u de monitoring opnieuw instellen. Indien dit niet lukt, kunnen wij voor u een betalende interventie inplannen. Hetzelfde geld indien uw monitoring uitgevallen is na stroomuitval.